22 Temmuz 2007 Pazar

BENGU'NUN KARDESİ SORDU, BENGU YANITLADI

Bengü'nün kardeşi olan Milliyet gazetesinin muhabiri Banu Şen ile Bengü yaptıkları röportaj ile, 20 yıl önceki oynadıkları gazetecilik-şarkıcılık oyununu gerçeğe dönüştürdüler.Küçüklüklerinde Banu, Bengü'ye sorular sorup teybe kaydederken Bengü de annesinin topuklu ayakkabılarını giyip soruları cevaplarmış.İşte yapılan ve 21 Temmuz Milliyet Cumartesi ekinde yayınlanan röportaj:

Her şeyini bildiğin, 'en yakını' olduğun biriyle röportaj yapmak ne kadar da zormuş. İnsan ne açık arayabiliyor ne de rahat rahat soru sorabiliyor. 'O öyle değil, böyleydi' diye cevaplara müdahale ediyor bir de... Belki de kapris bile yapabiliyorsunuz birbirinize.

'Taktik' albümü ve 'Bakkal' şarkısı tartışmalarıyla bu yaz, müzik piyasasına hareket getiren Bengü'den söz ediyorum. Yani kız kardeşim Bengü'den! Bu bir gazeteci-ünlü röportajından çok abla-kardeş röportajı oldu. Belki de en ilginci evin içinde küçücük bir çocukken şarkılar mırıldanan, biraz büyüdüğünde sahilde 'Haydi şu şarkıyı da söyle' dediğiniz kardeşinizin haberini yazıyor olmak.

Çocukken herkes evcilik oynarken bizim bir oyunumuz vardı. Bengü annemin topuklularını giyer, şarkıcı olurdu. Ben de teybimizi hazırlar, Bengü ile radyocuymuş ya da gazeteciymiş gibi röportaj yapardım. Bunların hepsini kaydederdik. Şimdi oyun gerçek oldu. O artık ünlü. Şarkıları herkesin dilinde. Dergilere kapak oluyor, televizyonda haber oluyor. Bense o hayranlarına imza dağıtırken, sorularımı sormak için deniz kıyısında onu bekliyorum.

Çocukken oynadığımız oyun bugün gerçek oldu... Anlatır mısın?

Bugüne kadar yüzlerce röportaj yapıldı. Bu an benim için en özeli. Sanırım senin için de öyledir. Çocukluğumdan beri çok büyük hayaller kurdum. Bu hayalleri daha elimde tutamazken sen biliyordun ve birebir yaşıyordun her şeyi. Ben bütün insanların bu dünyaya bir amaç için ve bir yetenekle geldiğini düşünüyorum. Kimi çok güzel resim yapıyor, kimi çok güzel şiir yazıyor. Ben içinde müzikle doğan bir çocuktum. Hâlâ oturup iki yaşımda daha tam konuşamazken dedemin sesimi kaydettiği kasedi dinleyip gecceleri ağlıyorum ve şaşırıyorum.

Sanki iki küçük kızken oynadığımız oyun bugün gerçek oldu. Küçükken herkes evcilik oynarken ben annemin topuklu ayakkabılarını giyip şarkıcı olurdum. Sen de benimle röportaj yapardın. Bunları bir de kasede alırdık.

Ama oyun gerçek olurken pek çok da sıkıntı yaşadın.

Tabii ki. Yazlıkta bir akşam eve giderken sana 'Bir gün beni herkes tanıyacak' dediğimde lise iki öğrencisiydim. Ve o zaman en büyük hayalim Pop Show Şarkı Yarışması'na katılmaktı. Amerikan Lisesi'nde son sınıfa geldiğimde herkes gibi ben de önce üniversiteye girebilmek için çalışıyordum. Aynı zamanda da Konservatuvar Müdürü Müfit Bayraşa'dan özel şan dersleri alıyordum.

Müfit beyin bir telefonuyla havalara uçtum. Çünkü Pop Show Şarkı Yarışması'na benimle katılmaya karar vermişti. Ve 1996'da ilk hayalim gerçekleşti. Yarışmada ikinci olmuştum. Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni kazandım, babamı ikna ettim ve İstanbul'a yerleştim.

Şehir dışına okumaya giden her genç kız gibi evimi, odamı, yatağımı ve ailemi geride bırakıp İstanbul'a gitmek zor olsa da ben koca bir hayalin peşindeydim. Bu hiçbir zaman kolay olmadı. Tek başıma İstanbul gibi bir şehirde, böyle bir ortamda kendi kurallarımdan ödün vermeden ayakta kalıp zoru başardım.

Bu albümün farkı ne? Sen de bu kadar iddialı konuşuyorsun ve konuşuluyorsun...

Ben eskiden de iyi şarkılar söylüyordum. İyi bir yorumcuydum. Ama bu proje bir bütün oldu. Ve promosyonuyla da, ekibinin gücüyle de ben hiç yalnız kalmadım. Benim için çalışan birileri var. Çünkü bazen sanatçı, albüm ne kadar iyi olsa da, arkadaki ekip iyi olmadığı için hep yalnız kalır.

Albümü sen nasıl buldun?

İlk çıktığım zamandan beri bu planlamayı yapmıştım kendimce. İlk albümüm çok iyi bir çıkış yakalayamamıştı ama şarkılarım ve ben tanınıp sevilmiştik. Emekleme dönemiydi diyebilirim ilk iki albüm için. Ama artık üçüncü albümde koşmam gerekiyordu. Çok iyi şarkılar bulup çok iyi bir ekiple çalışmalıydım.

Önce bu iki adımı gerçekleştirdim. Serdar Ortaç'ın 'Korkma Kalbim' şarkısını çok beğenmiştim. Serdar ve Erol Köse ile bir araya geldik. Uzun süredir Türk popüler müzik dinleyicisinin hasret kaldığı bir repertuvar oluşturdu Erol bey. İnsanların hit sıkıntısı çektiği bu dönemde, iddia ediyorum ki albümümde beş-altı tane hit var.

'Kendime daha fazla güvenim geldi'

Yorumculuğunun dışında bestelerin de var. Önceki albümde 'Müjde' ve 'Ucuz Mumlar' vardı. Bu albümdeki 'Yolcu'yu ben de çok sevdim. Yorumculuğunla birlikte bu yönünü de ilerletmeyi düşünüyor musun?

Besteci, söz yazarı gibi olmak gibi bir iddiam yok. Sadece kendi içimde yaşadığım duygular söz ve müzik olarak bir araya geliyorsa, dinleyiciye layık olan şarkımı albümüme koyuyorum. Sadece bir duygu paylaşımı benimki. 'Söz yazarıyım, besteciyim' demiyorum. Ama ne zaman albümde yedi-sekiz tane şarkım olur, işte o zaman bu yönümü daha çok ortaya çıkartabilirim.

Bu albümle birlikte sahne performansın da çok konuşuluyor. Köşe yazarları yazıyor. Ben de gazeteci arkadaşlarımdan duyuyorum...

Yıllarca Kenan Doğulu'ya vokalistlik yapmamın ve bugüne kadar çok fazla konser vermemin katkısı var. Her geçen gün sahnede yeni bir şey öğreniyorum. İnsanların ne istediğini tahmin edebiliyorum. Ve tabii kendime daha fazla güvenim geldi. Eskisine göre daha rahatım.

'Akşamları Kordon'da oturmayı seviyorum'

İzmir'e gelir gelmez önce evime koşuyorum. Arkadaşlarımla buluşuyorum. Alsancak'ta eskiden gittiğim kafelere gidiyorum. Akşamları Kordon'da oturmayı seviyorum. En güzeli de sabah kalktığımda gevrek ve İzmir tulumu eşliğinde annemin bana demlediği çayı içmek oluyor.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

ne güzel kardeşide kendide belli bi yerde kariyer sahibi hayellerini gerçektiren insanlar olmak nasip olur inşşllah herkese:D

Adsız dedi ki...

izmir de yapmayı sevdiğimiz şeyler ortak, gerçi coğu izmirlinin de ortaktır...benim de bengü ile röportaj yapma imkanım olsa ona şu soruyu sorardım: ilk albümünde hanım hanımcık kız portresi çizen bengü gitgide daha açık giyinmeye başladı...acaba o da kadınların vücudunu göstermeden ünlü olamayacağını mı düşünüyor?